Nederland beschikt sinds een paar dagen over drie geheel gerenoveerde MTB-routes: recent werden in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) de herboren trails feestelijk geopend. De drie gerenoveerde routes zijn het resultaat van de eerste inzet van het Trailfund van Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems, een nieuw fonds waaruit vrijwilligersorganisaties kunnen putten voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse MTB-routes. Van het toevoegen van rock gardens tot het wegwerken van gevaarlijke gaten, met behulp van het extra geld is alles vanaf mei in drie maanden gereed gemaakt en kunnen mountainbikers zich nu uitleven op deze trails.
Monkey Trail – MTB-route Netersel, TWC Het Snelle Wiel
Op de mountainbikeroute van Netersel legden de vrijwilligers van TWC Het Snelle Wiel met hulp van het Trailfund een rock garden, north shore– en boomwortelsectie aan. Op deze ‘Monkey Trail’ staan je als mountainbiker nu nog meer technische uitdagingen te wachten. Gevorderde mountainbikers, bikeparkfanaten en wedstrijdrijders kunnen op de Monkey Trail volledig losgaan.
Droge-route-sectie – MTB-route Marum, ATB Marum
Een deel van de mountainbikeroute Marum dat langs de snelweg A7 loopt, is soms te nat om over te rijden. Daarom heeft de onderhoudsgroep van ATB Marum met het fonds een nieuwe ‘droge-route-sectie’ van zo’n 1,5 kilometer langs het bestaande pad gelegd. Zo kunnen mountainbikers tijdens de zomer én winter op deze snelle trail fietsen.
Structureel onderhoud, kuilen opvullen – MTB-route Anloo, FTC ’t Kamrad
De MTB-route Anloo in Drenthe is een populaire trail en dat is natuurlijk fijn, maar daardoor slijt de route ook uit en ontstaan er gaten en kuilen in de paden. FTC ’t Kamrad kon het Trailfund dus goed gebruiken om leemzand aan te schaffen, waarmee ze de kuilen stevig konden opvullen.
Mooiere trails, nu én later
In Nederland zijn meer dan 250 mountainbikeroutes te vinden, maar het onderhouden van die routes gaat helaas niet vanzelf. Sterker nog, jaarlijks zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in voor de aanleg en het onderhoud hiervan, waarbij ze de financiering zelf moeten regelen. Bosch eBike Systems werkt om die reden sinds dit jaar samen met wielersportbond NTFU om vrijwilligers het Trailfund aan te bieden, voor een financieel steuntje in de rug bij het onderhoud. Zo kunnen mountainbikers blijven genieten van veilige, mooie trails en een kwalitatief, uitdagend routenetwerk.
Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU: “Het is ontzettend mooi om te zien dat er al zo snel resultaat is behaald. Mountainbikers kunnen nu op deze drie routes genieten van mooie, nieuwe trails, en dat worden er alleen nog maar meer.”
Vineeta Diels, Marketing Communication Manager Benelux bij Bosch eBike Systems: “We zijn trots dat we samen met NTFU de heropening en vernieuwing van de eerste MTB-routes konden ondersteunen. Met het Trailfund willen we het netwerk van mountainbike-trails helpen verbeteren, zodat alle mountainbikers een veilige en plezierige tijd op de Nederlandse trails hebben. We zijn verheugd om te zien dat de vrijwilligers van de verschillende organisaties hun trails met behulp van het fonds in sneltreinvaart naar een nieuw niveau hebben kunnen tillen!”
Nieuwe ronde voor het Trailfund
Na het succes van de eerste ronde stellen Bosch eBike Systems en NTFU voor de tweede helft van 2022 opnieuw het Trailfund beschikbaar. Onderhoudsgroepen die een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden kunnen via NTFU een aanvraag indienen. Dat kan tot 15 november.
Het bericht Trailfund NTFU en Bosch eBike Systems trapt succesvol af verscheen eerst op Ride it!.